Kaki Tengok DVD Ni

Hidup Bagaikan Sebuah Penceritaan. Anda Tentukan Ending nya.

Orang kata, guru yang paling baik adalah PENGALAMAN HIDUP. Point ni sangat tepat dan konkrit jika anda pernah menonton filem SLUMDOG MILLIONAIRE. Ianya terjadi dalam hidup saya sendiri. Saya lahir dalam penghujung tahun 70an. Jadi saya membesar dengan “merasa” perubahan zaman sejak bas mini hingga LRT, sejak vcd copy hingga netflix, sejak lampu gasolin hingga mentol LED. Sejak AIDS hingga COVID19. Dan saya sangat bersetuju dengan ungkapan ini. Guru yang paling baik sememangnya adalah pengalaman hidup

Prem Kumar: Final question for twenty million rupees, and he's smiling. I guess you know the answer.

Jamal: Do you believe it, I don't!

Prem Kumar: You don't? So you take the ten million and walk? Jamal: No. I'll play.

Sejak sekolah rendah lagi saya berminat menonton TV. Tapi waktu tu, keluarga kami takde TV kat rumah. Nak tengok TV kena pegi rumah makcik. Jalan-jalan lorong di kampung pada waktu tu tak ber tar. Kira macam lorong tikus la. So, kalau nak pegi rumah makcik tu waktu malam, memang kena bawak torch light, pelita dan pergi dengan mak dan kakak. Takde ler nak pegi sorang-sorang. Ianya menjadi memori yang saya ingat, sebab nak pegi tengok TV jer pun dah adventure. Bukan sekadar kena bawak pelita dan torch light, tapi seni mengelak apa yang melintas depan mata dalam gelap waktu perjalanan tu. Lebih adventure lagi, kami kena lalu laman rumah “Nenek Aji”.  

 Rumah arwah Nenek Aji ni dulu letaknya antara rumah kami dengan rumah makcik. Lorong tikus tu disambungkan oleh laman rumah Nenek Aji. Nenek Aji tinggal sorang diri kat rumah tu. Rumah papan yg style ada rumah tinggi kat bahagian anjung/ruang tamu. Memang rumah klasik orang dulu2 la. Tapi sebab dia tinggal sorang, papan dinding rumahnya dah naik kulat. nampak lusuh dan uzur. Kat sekeliling rumah Nenek Aji ni ada pasu-pasu bunga ros yang cantik2. Tapi bila malam,lepas hujan, kita lalu depan rumah tu, dia punya wangi tu boleh buat seram sejuk satu badan. Dan yang paling macam drama, Nenek Aji ni suka duduk kat depan pintu rumah atau tangga rumah dia sambil termenung. Dan aku yang sekolah rendah dan berimaginasi tinggi, memang takkan nak la  tegur Nenek Aji. Datang beraya pun tak pernah. Sebab seram.. Hahahaha..

Lalu depan rumah Nenek Aji ni macam scene Abi Hurairah jumpa Kak Limah duduk kat tangga rumah lama, malam-malam nyanyi lagu Enjit-Enjit Semut. Huhuhu.

Tapi disebabkan kuatnya keinginan nak pegi tengok TV tu. adventure lalu depan rumah Nenek Aji dah jadi rutin. Seminggu sekali tu at least memang lalu. Kalau siang lepas sekolah memang selalu la. Dan disebabkan susahnya nak dapat tengok TV ni, saya yang sekolah rendah waktu tu tiba-tiba jadi bagus dalam matapelajaran Bahasa Inggeris kat sekolah. Sebab waktu tu kartun takde subtitle, dan semuanya dalam bahasa Inggeris. Jadi saya kena paksa diri fahamkan apa yang watak kartun tu cakap, kalau tak rugi la penat2 datang tengok TV rumah makcik. 

Sampai la dah besar dan dah berkeluarga ni, saya masih lagi menggunakan movie sebagai sumber inspirasi dan mengambil pelajaran yang boleh digunakan dalam hidup. Sebab filem ni adalah pengalaman orang lain yang dikisahkan semula. Sesuatu penceritaan kalau bukan dari pengalaman sebenar pun, mesti dari cebisan ilmu dan pengalaman si pencerita yang diolah menjadi lebih menarik dan boleh mencerna akal kita. 

Dulu Selalu Jalan-Jalan Cari DVD. Sekarang pakai LongTV lagi Senang. Lagi Jimat.

Android Box : Longtv 

Sekali Bayar sahaja RM399 

❌ Tak ada maintainence bulanan .


  🌟 SKMM / MCMC Licensed 
⭐️ Techinal Support Available . 
✔️ Seluruh Tv Channel ada . 
✔️ Ribuan channel TV dan radio live dari seluruh dunia termasuk dari Malaysia, Korea, Indonesia, UK, USA dan banyak .
  ✔️ Ribuan movie VOD dalam pelbagai bahasa dengan sarikata. Banyak yang dengan sarikata bahasa melayu. . 
✔️ Ribuan video musik Karaoke dengan aplikasi yang memberi anda semua fungsi seperti karaoke di pusat karaoke berbayar. Lagu raya dan lagu P.Ramlee pun ada. .
  ✔️ Akses ke pelbagai aplikasi seperti Youtube, Netflix, Iflix dan lain lain yang membolehkan anda menonton kandungan terus dari skrin TV besar anda. . 
✔️ Kelajuan Internet 4Mbps ke ats shaja 
✔️ used until server out it not long life ————————————— 

Cara pemasangan : 1. sambungan port Hdmi ke TV sahaja 

2.On suiz ✅ SETTLE .

  ❌ Tak guna antena ❌ Tak guna piring